Middenmoot?

Een van de eerste dingen die een WordPress blog vraagt bij de installatie is een titel. Een titel moet aanspreken, niet te saai of banaal zijn en vooral aangeven waar het om gaat.

‘De betere middenmoot’ is hoe ik mijn ambitie meestal omschrijf. “Oh ik hoef geen podium hoor, gewoon bij de betere helft, dan ben ik al lang blij.”

Hoewel.

Langs een kant denk ik dat mijn late sport-start op 33 jarige leeftijd me beperkt en vermoed ik dat mijn genetisch potentieel maar matig is, nergens in de familie zitten er bij mijn weten echt sportieve uitblinkers. Maar langs de andere kant geloof ik ook wel in de maakbare mens, het enorme en wonderbaarlijke adaptieve vermogen van het menselijk lichaam. Met de juiste prikkels ben ik ervan overtuigd dat iedereen tot mooie fysieke inspanningen in staat is.

Ik ben nu 4 jaar gecoacht aant sporten. 4 jaar van schema’s en trainingen, bijna dagelijks sporten met de nodige ups and down en maar ook een paar onderbrekingen. Wasmachine na wasmachine bezwete sportkledij. Vele loopschoenen versleten. Maar nu knaagt er iets. Had ik al niet beter moeten zijn nu? Zit ik niet op een plateau? Is dit nu mijn genetisch bepaald potentieel? Verwacht ik niet teveel? Het gras zal altijd wel groener zijn aan de overkant, er zal altijd iemand beter zijn…

Ik ben bij de sportiefste van de familie en de dichtste vrienden. Iedereen zegt wauw en knap en sjiek van wat je doet. Maar als ik dan aan de start van een wedstrijd kom… sja, daar sta ik dan. Met moeite de betere middenmoot. Ik ben op zich realistisch genoeg om te weten dat ik geen podiums ga halen, zeker niet als 38 jarige in de heren senioren of H21-40 leeftijdscategorie, maar toch… 4 jaar serieuzer sporten, met periodes bijna dagelijks. Doen de anderen dan nog meer? Of anders? Doe ik iets verkeerd? Wat ontbreekt er? Waarom blijf ik die middle of the pack age grouper? En waarom knaagt dat en ben ik daar stiekem toch wat ontevreden mee? Waarom vergelijk ik me met anderen? Waarom sport ik eigenlijk? Dat is onderliggend waarom ik deze blog ga schrijven. Ben benieuwd of ik een antwoord op deze vragen ga vinden.

Veel leesplezier.