Een blessure…

Botoedeem en een klein osteochondraal defect aan de rechter mediale femurcondyl

Het moest er misschien wel eens van komen, een blessure… Na vijf jaar quasi probleemloos te sporten zit het even tegen. Een week of drie geleden kwam het ineens opzetten, een heel lokale, vrij scherpe pijn aan de binnenkant van mn rechter knie. Ineens, tijdens traag joggen, cooling down na pittige intervallen…

Nadien was de pijn weer weg, maar bij de volgende looptraining voelde ik het terug, en weeral bij traag joggen. 1 training geskipt, en dan stond een LSD van 26km op de planning. Ik had er wat schrik voor, maar het ging. Gek genoeg had ik geen last. Wel moest ik goed op mn loophouding, techniek en cadans letten.

Maar ik was naief geweest, bij de volgende training kwam de pijn terug en tussendoor merkte ik het zelfs bij wandelen. Wat was er toch aan de hand? De maandelijkse Antwerp Orienteering Series kwam er aan en ik had de meisjes enthousiast gemaakt om een keer samen de korte omloop te doen, dat kon ik niet afzeggen. Maar ik kreeg er wel spijt van. Rustig 2,5km oriënteren met de dochters was het plan, P was alleen zo enthousiast dat ze er direct vandoor ging, ik er snel achteraan maar daar kwam de knie, pijn pijn pijn, half mankend, compenserend zette ik de achtervolging in. Ik probeerde zo goed mogelijk mee te volgen zonder er al te veel van te laten merken. Maar wat was ik blij toen de 3km er op zat. Stappend naar de auto voelde ik de binnenkant van mn knie kloppen. Heel de avond nog zeurende pijn, een opgezet gevoel. Dit was niet goed. Niet gewoon een zeurderige verrekking, stijve spier of overbelasting, dit was anders.

Op zo een momenten kan ik er natuurlijk van profiteren dat ik in een ziekenhuis werk. Even langs gegaan bij een bevriend orthopeed, ‘s middags een MRI geregeld bij de radiologie collega’s en ik had snel een diagnose. Een klein kraakbeendefect en vooral botoedeem, in de mediale femurcondyl, exact de plaats waar het ook pijn deed.

Overbelasting.

Met een marathon in de planning heb ik me laatste weken vooral op het lopen toegelegd en ben ik stilletjes, in principe verantwoord (minder dan 10% meer per week), de kilometers aan het opbouwen. Verschil met eerder is dat dit iets minder pittige intervallen zijn, maar vaker langere tempo blokken of echt trage duurlopen. Andere looptechniek? Tragere cadans? Een slordige loophouding? Te weinig voorwaarts leunen, en hiellanding voor ipv op of achter mn zwaartepunt… Eigenlijk een duidelijke verklaring, achteraf kan ik het altijd goed uitleggen…

Ondertussen twee orthopeden, twee radiologen, de sportarts en een fysiotherapeut gesproken. Bij wijze van spreke de helft van het ziekenhuis ingeschakeld om snel naar mijn kwetsuur te kijken. En natuurlijk mijn persoonlijke apotheker om supplementen gevraagd. Je zou kunnen zeggen dat ik misschien een beetje overdrijf ☺️
Het is niets onoverkomelijk, ik ga niet dood, de wereld draait door, er zijn ergere dingen, ik ben gewoon een van de vele sporters die even geblesseerd is. Maar het is wel frustrerend..

Was dit te vermijden?

Wellicht wel. Bijna elke sporter hoort wel eens over de core and stability. Ik denk dat elke ietwat serieuzere recreant weet dat dat belangrijk is, maar evenveel atleten, mezelf incluis, verwaarlozen dit. Anderhalf jaar geleden had ik al eens een functionele screening gedaan en die toonde al een relatieve zwakte van mn linker gluteus, een lichte bekkeninstabiliteit en zwakkere rechter kniecontrole. Ik heb toen wat oefeningen meegekregen, maar om een of andere reden kreeg ik me moeilijk gemotiveerd om thuis op mn eentje aan de slag te gaan. En na een paar keer ben ik er dan mee gestopt.

Misschien voelde ik het onbewust aankomen, maar net voor de eerste pijn kwam opzetten, had ik al een afspraak gemaakt bij Level Up om een keer via personal training aan de kracht en core te werken. Ik had het idee dat een goede wekelijkse krachtsessie me wat verder zou helpen bij de drie triatlon sporten, de winter gebruiken om beetje sterker worden in mn bovenlichaam en rug. Maar goed, we zetten de personal training nu om in gerichte kinesitherapie. Het heet anders, maar het doel is in feite hetzelfde: de onbalans weghalen, gluteus optrainen, alles beter stabiliseren. En deze keer heb ik een goede motivatie om wel thuis aan de slag te gaan, zo snel mogelijk weer pijnvrij lopen! En gelukkig kan ik nog altijd zwemmen en fietsen 🤪 en in verband met dat laatste heb ik binnenkort nog ander leuk nieuws te melden… 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *