Race recap: Kermisloop – 5k evolutie

Gisteravond was het de Kermisloop Putte Grens. Een populair loopevent hier in de streek. Kidsrun, 5k en 10k. Veel deelnemers, ambiance, muziek, toeschouwers, kermis. Heel gezellig. Dit jaar heb ik deze loop voor het eerst meegedaan. Omdat ik de laatste weken maar een vrij beperkt loopvolume had, bewust gekozen voor de 5k. Nog eens een poging wagen om mijn PR te verbeteren!

Begin van het jaar was ik op mijn eentje nog op enkele seconden van de 20 minuten gestrand, net als in 2018, ook toen had ik die 20 minuten net niet gehaald. Zou het me nu wel lukken?

Het was een mentaal vermoeiende dag geweest en tijdens het opwarmen had ik maar een zozo gevoel in de benen. Maar goed, wie niet waagt niet wint! Goed voor in het startvak gaan staan, nog een minuutje of twee in spanning wachten op het startsignaal. 3, 2, 1 Go! Tijdens de eerste 500meter werd ik bijna omvergelopen, links en rechts ellebogenwerk, overal kwamen veel te enthousiaste mensen mij voorbij gelopen, ik keek op mijn uurwerk, tempo: 3’15/km!! Wat is me dat hier seg? Snel inhouden want anders zou het niet lukken. Vervolgens dus gas terug en proberen een mooi tempo van 3’55 a 4’00 zoeken. Ik weet dat 4’00 me wel lukt van de recente oriëntatielopen, maar daar heb je toch altijd een paar korte rustmomentjes. Het zou nu kwestie zijn om net onder de 4 te blijven, en ook vol te houden.

Dus stabiel tegen de 4’00/km aant lopen, en 1 voor 1 haalde ik al die te snel gestarte lopers weer in, het ging vlotjes, heel goed gevoel. Ik was bewust niet tot het alleruiterste aan het gaan om te vermijden dat ik na 3 of 4 km zou inzakken. Als het op 4,5 nog goed voelde kon ik dan nog altijd versnellen.

En het voelde goed, elke kilometer gaf mijn Garmin geruststellende cijfers, goed bezig, netjes op schema, ademhaling onder controle, de 20 minuten ging lukken!

Na de laatste bocht kwam de finish in zicht, nog 3-400meter te gaan met in mn ooghoek een 18 op het uurwerk. YES! Aanhouden, versnellen, mega smile op mn gezicht! Het was gelukt! De finish over en afgeklokt op 19:39! Wauw, dat had ik niet gedacht…

Super content om onder de, voor mij magische, 20 minuten drempel te gaan. Ik zat er in 2018 al dicht tegen aan, in 2019 leek die tijd ver weg, maar begin dit jaar kwam het weer in zicht. En nu is het gelukt 🙂

Nu is de vraag hoe ik deze vorm vasthoud, hoe blijf ik een sub20 loper? En volgend jaar richting 19? En de 10k, zou ik dat tegen de 40 minuten kunnen? Leuke uitdagingen voor het komend seizoen!


Eens kijken naar de PR’s en waar ik vandaan kom sinds de eerste dat ik non stop 5k kon lopen:

Eerste keer 5k non stop 2015: 28’00

5k Mastenbosloop 2015: 26’03

5k heideturfloop 2017: 21’56

5k Heideturfloop 2018: 20’09

5k Lockdown Triatlon 2021: 20’05

5k Kermisloop Putte Grens: 19’39

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *