Evaluatie en revisie SMART doelen 2022

In het voorjaar had ik 5 SMART doelen opgesteld. Tijd om deze te evalueren en aan te passen voor de winter.

Beter golfen: hcp 36 naar 24,4 ❌

Dat was een redelijk ambitieus doel. Even beknopt uitleggen hoe een golf handicap werkt: elke golfbaan heeft een ‘par’ cijfer. Dit cijfer geeft het aantal slagen weer dat een zeer goede golfer (een 0 handicap of ‘scratch golfer’) nodig heeft om de baan te spelen. Typisch is dit 72. Als beginnende golfer krijg je met je handicap extra slagen erbij. Met mijn handicap 36 begin dit jaar, kreeg ik dan 36 slagen extra om te verrekenen voor de puntentelling.
Stel dat ik tegen een 0 handicap zou spelen: als ik op de 18 holes 108 slagen doe (72+36) en de tegenstander 72 slagen (72+0), dan zouden we allebei dezelfde eindscore hebben en dus in feite even goed gespeeld hebben (in het stableford punten systeem). Duidelijk?

Om je handicap te laten zakken, moet je telkens beter spelen dan wat je handicap op dat moment is. Als ik in plaats van 108 slagen bijvoorbeeld maar 100 slagen nodig heb, dan heb ik dus veel beter gespeeld dan wat van mij zogezegd verwacht wordt. Sinds kort is er een wereldwijd erkend systeem om vervolgens je handicap aan te passen naar gelang de ingeleverde scorekaarten, de WHS, world handicap system. Dit systeem kijkt naar je voorbije 20 scorekaarten, en neemt het gemiddelde van de beste 8. Nogal ingewikkeld, maar het is wel een waarheidsgetrouwe weergave van je spelniveau.

Om nu concreet van 36 naar 24 te zakken, dan had ik dus 8 keer significant goed moeten spelen, 8 keer een baan te spelen in 96 slagen in plaats van 108. En dat, dat is niet gemakkelijk. Uiteindelijk ben ik wel gezakt, maar minder dan vooropgesteld, momenteel staat mijn handicap op 32,4. De wintercup en grote baan in Kapellen zal voor volgend jaar zijn.

Sterker worden ❌

10 pull-ups kunnen.
Daar kan ik kort over zijn. Ik kan er nog altijd maar 1. Ik heb er ook geen moeite voor gedaan. Het is er niet van gekomen.

Sneller worden ✅

Het SMART doel was om mijn 5k PB te verbeteren op de Kermisloop.
Strikt genomen is dat niet gelukt. Mijn officiële tijd was dit jaar 19’41, vorig jaar 19’37.

Kleine kanttekening hierbij zijn 2 zaken met een serieuze negatieve impact. Ik liep met een verstopte en lopende neus en was al bijna 2 weken flink non-corona verkouden. En de week daarvoor had ik een kleine week een flinke buikgriep gehad waarbij ik meer wel dan niet op de wc zat… Dit gaat zeker een impact hebben gehad op mijn tijd.

Ik had graag sneller dan 19’30 gelopen. Daarvoor moest ik een tempo van 3’54/km moeten lopen. Kijkend naar mijn loop trainingen van de voorbije maanden had dat er zeker ingezeten. Ik merk dat ik steeds gemakkelijker een tempo rond 4’00/km kan aanhouden tijdens training of tijdens oriëntatielopen. Het had er zeker ingezeten, dus ik scoor dit toch als een geslaagd doel. De bevestiging zal later wel komen 🙂

Marathon lopen zonder krampen ❌

Sja… Na het Zeeuwse fiasco in het voorjaar wou ik maar al te graag een herkansing. Naarmate de zomer dichterbij kwam, merkte ik echter dat de motivatie net te weinig was om de trainingen zo in de familie agenda in te passen om op een goede manier het loop volume voldoende op te bouwen. Als snel liep ik achter in het schema en stelde ik de LSD (long slow distance) lopen uit, of haalde ik niet de kilometers die ik zou moeten doen. De LSD van 16km, was er maar 13, en 2 weken later deed ik er maar 14 toen ik er eigenlijk al 18 moest doen. Kortom, dat zag er al snel niet goed uit. Heel realistisch heb ik dan maar de knoop doorgehakt en aan coach Ben doorgegeven dat een najaarsmarathon er niet meer in zat. Ik zou alleen maar gefrustreerd geraken door het achterlopen op schema.

Dat gaf afgelopen zomer wel een extra uitdaging. Doordat ik geen triatlons op de planning had, en dus ook geen marathon meer, was het enige resterende doel de Zwintriatlon half september. Maar dat was nog ver weg, en dan blijkt het voor mij toch lastig om goed gemotiveerd te blijven trainen. En dat heeft zich vooral in het zwemmen laten merken. Stilletjes aan ben ik onbewust of onbedoeld gestopt met het zwemmen om 6u ‘s ochtends. Telkens stond de wekker wel om 5u45, maar telkens werd deze weggeduwd om pas bij de tweede wekker om 7u op te staan. Ik kreeg me niet meer uit bed…
Maar goed, lopen en fietsen ging nog redelijk door, geen super lange of super zware trainingen, maar wel relatief regelmatig.

Knallen op de zwintriatlon ✅

Het 2022 doel! De A-race! Een volledige race recap volgt nog, maar ik kan al wel stellen dat dit doel goed gehaald is.

Wat is de betere middenmoot? Ik beschouw dat niet als gewoon beter dan gemiddeld, niet gewoon in de eerste 50%, maar eerder bij de eerste 30% finishen. De finishing tijden in een loop wedstrijd of triatlon zijn naar mijn ervaring eerder volgens een poisson verdeling dan een normale, gauss verdeling. Rudimentair geschetst wil ik niet in de rode middenmoot zitten, maar in het blauw gearceerde stijgend deel van de curve. Duidelijk beter dan gemiddeld, beter dan de bulk van de deelnemers.

In Knokke is dat gelukt. Ik werd 53e van de 531 gestarte deelnemers en was 5e van de 43 heren 40-45 jaar. Grofweg top 10%. En dus zeer tevreden. En wat een verbetering met 2018. Toen was ik 195e van de 899 deelnemers, en 37e van de 91 heren 35-39 jaar. Ik heb de voorbije 4 jaar toch flink wat stappen gezet in deze duursport. 🙂

Winter 22-23

2 van de 5 doelen klinkt maar povertjes, maar het is dus wel een goed idee om dit soort doelen te formuleren. En ik ga er weer een paar stellen voor de komende winter, de volgende evaluatie volgt in april 2023:

  • Sterker worden: ik ben weer ingeschreven voor de Level Up your core lessenreeks, en ik ga er toch eens werk van maken van die pull-ups. Ik geef me 6 maanden om er 10 vlot te kunnen.
  • Beter worden in golf: in de winter zijn er nauwelijks wedstrijden en dus minder kansen om mijn handicap te verbeteren, het is dus iets lastiger om dit smart te formuleren. Iets minder ambitieus maar wel realistischer. Mijn handicap moet onder de 30!
  • Een marathon lopen tussen 3u30 en 3u45. De afspraak staat op 15 april in Rotterdam!
  • Consistent blijven trainen en zo min mogelijk rode vakjes in Training Peaks krijgen: elke week minstens 2x lopen, 2x fietsen en 2x zwemmen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *