Race recap: BK sprint O – 🇧🇪 Belgisch kampioen 🇧🇪

Ik herinner me nog goed een terloopse opmerking van S na afloop van het event op 1 juli in Antwerpen centrum. “Seg Stoffel, ge doet toch mee aan het BK sprint? Ik denk wel dat ge een kans maakt hoor. Nee serieus, denk er maar eens over na!” Sindsdien stond 25 september in de agenda gemarkeerd. Hmmm, een Belgisch kampioenschap. Jaja Stoffel, dat zal wel, ik ben telkens wel bij de betere op de events van de club, maar dan nog. Geen illusies maken over een podium, zet dat maar uit je hoofd…

De weken passeerden en enige tijd was ik de enige ingeschrevene voor de h35-40 categorie, iets later waren we met 3. Wel handig dat ze bij orienteering in age groups van 5 jaar werken vanaf 35. Sja, als we maar met 3 zijn… een echt BK kan je het dan niet echt noemen, maar bon, podium gegarandeerd! Ik begon al wat meer te dromen. Op google maps toch al eens gaan piepen waar de wedstrijd gelopen werd. Een sociale woonwijk in Houtem, allemaal gelijkaardige huizen, kleine straatjes en enorm veel steegjes en wandelpaadjes. Interessant! Toen ik vorige week bij de afsluiting van de inschrijvingen keek stonden we ineens met 8. Oei, ik zou nu toch echt m’n best moeten doen. De medeclubgenoten die waren ingeschreven kon ik het best inschatten. B was de meest te duchten tegenstander, als hij een goeie dag had en ik een mindere… Verder bleek er nog een Waalse ex wereldtopper thans coach/ultraloper mee te doen. Ok, goud was dus niet haalbaar.

Hoewel het BK al enige tijd in de agenda stond, stond het jaarlijks uitje van S en haar apotheek team al eerder in de agenda. Vorige week kreeg ik mn starttijd: 12u17. In Vilvoorde. 50 minuten rijden. Dochter A heeft ballet van 11-14u en dochter P voetbal match in Ekeren 11u45-13u45. Probleem! Na de nodige whatsappjes gelukkig enkele sympathieke voetbal/ballet ouders gevonden die zich over A en P wouden ontfermen. Was ik buiten de top 3, kon ik gelijk naar huis, maar ik moest maar eens een goede dag hebben… Toch gênant als ze je naam afroepen en je komt niet naar het podium… Merci S, C en O! Toppers! Oneindige dank!

Wedstrijdbriefing: starttijd 12u17. Kaart klaarleggen (zonder te kijken!) op -1′, postenbeschrijving nemen, bekijken en in de houder steken op -2′, melden bij start en chip clearen op -3′. Voor die tijd nog een beetje opwarmen, borstnummer halen en opspelden en mn rugzak ergens wegzetten. Er was parking voorzien aan het treinstation, op 1,5km van de start… 11u A afgezet aan ballet en dan snel doorgereden richting Eppegem (Vilvoorde). Het ging nipt worden!

Gelukkig was het verkeer nog redelijk vlot. Toegekomen aan het wedstrijdcentrum al gauw enkele andere AO’s gevonden. B, J en J liepen dus ook in mijn reeks, we startten allemaal op enkele minuten van elkaar. Tussenin kwam nog die Waalse topper. Hoe zag die er ook weer uit? Loopt die hier al ergens? Zou hij het zijn? Nee, die misschien? Wachten tot de starttijd dan maar, hij stond om 12u16. Stiekem toch wel nerveus aan’t worden. Pfff wedstrijdstress, het hoort erbij maar toch wat ambetant. J startte 12u15. 12u16… hmmm waar was die Waal? Nergens te bespeuren… das een meevaller!

Deze sprint O wedstrijd is totaal anders dan de 111 triathlon van 2 weken geleden. Geen 3 uur op de fiets en tijd om ergens over te filosoferen. Nee. Van bij de eerste seconde is het volle bak gaan. Beginnen lopen, kaart omdraaien, noorden goed leggen, startdriehoek zoeken, kijken waar je bent en snel denken. In een microseconde beslissingen nemen: hoe loop ik naar post 1? En daar ging het al mis.. Achteraf bleek dat ik hier niet de enige was. Zelfs bij de elites liepen er heel veel van aan de start te snel door en werd het smalle steegje over het hoofd gezien.

Start – 1: Te snel doorgelopen en kleine steegje gemist zoals vele anderen.

Naar post 2 ging prima, naar 3 te ver doorgelopen en een omweg gemaakt en 3 zelf was even zoeken in een bosje, bij 4 heel goed gezien dat je niet langs de tijdelijke werfzone kon. Maar dan 5. Even gedesoriënteerd bij het oversteken van de drie graspleintjes, eerst te vroeg willen indraaien, dat iets te ver, terugkeren, niets zien en dan toch achter een bosje.

4 – 5: moeilijk te herkennen omgeving, alles in de wijk leek op elkaar, eerst te vroeg willen indraaien, dan te ver door en vervolgens zoeken achter een struik.

Vervolgens naar 6 een foute keuze gemaakt rond de vijver. Ik maakte een S bocht langs de westelijke kant van het water (en liep bijna een 70-jarige deelnemer omver), vermoedelijk omdat de vijver daar ietsje ‘korter’ is, maar een S bocht lopen is zowel trager als langer dan gewoon aan de oostelijke kant blijven en terugkeren.

5 – 6: foute routekeuze: die S bocht westelijk rond de vijver is langer en trager, beter oostelijk gebleven.

Verdorie toch, die eerste paar posten had ik nog wat wedstrijdstress en was ik niet heel fris aan het denken, maar gelukkig kon ik me nadien wel herpakken. Ik geraakte goed in oriëntatie modus en de verdere posten heb ik eigenlijk, al zeg ik het zelf, geen echte foute routekeuzes gemaakt. Het lopen ging vlot, ik zag in m’n ooghoek telkens ongeveer 4’00 min/km op het uurwerk, het kaartlezen ging vlot, telkens netjes het nummer van de controlepost gecheckt met de postenbeschrijving en het vinden van de posten ging vlot. Ik merkte wel dat ik echt tegen mn limiet aan het lopen was. Achteraf blijk ik een hartslagrecord voor 2021 te hebben gehaald 😅

Vanaf post 15 kreeg ik J in mn vizier die 2 minuten voor mij gestart was. Yes, ik ben goed bezig! en ik ben zelf nog niet ingehaald. J kwam steeds dichterbij en op 19 kon ik hem passeren. Bijna 20 gemist, maar dan recht naar de finish. Laatste punch en ik was er! Pfioew… chip laten uitlezen, spannend, ik zal me toch nergens vergist hebben eh… Nee hoor, alles in orde en een goede tijd. Voorlopig eerste, maar er kwamen nog 4 lopers achter mij 🤞🏻🤞🏻🤞🏻

Nadat de rest binnenkwam bleek al snel dat ik nog steeds de eerste was! Yes! Gewonnen! Belgisch kampioen!! Woohoo, voor het eerst in mn leven op een podium!!

alle resultaten

de kaart met mijn gelopen route op

Video met duidelijk mijn gelopen route:

Nu ja alles is relatief natuurlijk. Ik ben super blij en trots op de titel, maar we waren ook maar met 6. De echt goeie 35-40 jarigen lopen stiekem mee in de h21/elite reeks. En als ik m’n loop snelheid vergelijk met de h40 en h45 groep… langs de andere kant was ik wel sneller dan de beide h20 heren die de exact zelfde omloop liepen. (Voor elke age group is het parcours net wat anders, en iets korter naarmate de leeftijd stijgt). Maar bon: nen titel is nen titel en ik ben er blij mee!

Orienteering is al wat nerdy met dat kaartlezen, maar helemaal nerdy zijn de analyse mogelijkheden achteraf. Op Helga (een veelgebruikt resultaten platform) kan heb je een ‘coole’ splitviewer die laat zien wie welk been (of leg, stuk tussen 2 posten) het snelst heeft gelopen en hoe je post per post wisselt van positie in de rangschikking.

Hier zie je dat ik 4-5 dus inderdaad tijd verlies. Van 15 krijg ik het wat moeilijk en loop ik ietsje trager.
Heel de wedstrijd in 1ste positie. Bij post 5 bijna ingehaald, maar vervolgens weer duidelijk 1ste.
B liep duidelijk een betere tweede helft zoals hij zelf ook aangaf achteraf.

One Reply to “Race recap: BK sprint O – 🇧🇪 Belgisch kampioen 🇧🇪”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *